Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik, yakın çevrenin görüntüsünü bilgisayar grafikleriyle birleştiren AR gözlükleri veya önündeki dünyayı görmek ve manipüle etmek için telefonun kamerasını kullanarak aynı şeyi yapan bir akıllı telefon ekranı gibi çeşitli şekillerde anlaşılabilir. AR teknolojisindeki gelişmelerle birlikte, bu örnekler akıllı telefonunuz için halihazırda mevcut olandan çok da farklı değildir. Artırılmış gerçeklik, aslında, Snapchat lensleri, arabanızı kalabalık bir otoparkta bulmanıza yardımcı olan uygulamalar ve hatta kıyafetlerinizi bile denemenize izin veren çeşitli alışveriş uygulamaları dahil olmak üzere sayısız şekilde kullanılabilir ve kullanılıyor.

Artırılmış gerçeklik VR'den ne kadar farklı?

Benzer teknolojiler gibi görünebilirler - ve kesinlikle benzer kısaltmalara sahiptirler - ancak temelde farklıdırlar. Sanal gerçeklik (VR), bir başlıkta tamamen sentetik bir sanal dünya yaratır. Kullanıcı olarak, bir 3B ortamın içine yerleştirilirsiniz ve ardından tamamen bilgisayar tarafından üretilen öğelerle hareket edebilir ve etkileşime girebilirsiniz.

Öte yandan AR, sizi gerçek dünyaya bağlı tutar ve bu ortamdaki görsel bir katman olarak sanal öğeleri kaplar. Sürükleyici AR sistemleri, bilgisayar öğelerini gerçek dünya öğeleriyle ikna edici derinlik, perspektif ve diğer oluşturma özellikleriyle birleştirebilir ve AR sistemi, gerçek ortamı, ilgili sentetik öğeleri "ve" "gerçek nesnelerin arkasında" ve aksi takdirde gerçek dünya ile anlamlı bir şekilde etkileşime girebilir.

Oyunlar bir yana, günlük yaşamımızda AR için Pokemon GO'da serbest kalan Pikachu kadar çok kullanım var. Buradakiler sadece birkaç örnek:

Gelişmiş navigasyon sistemleri, yolun canlı görüntüsünün üzerine bir rota eklemek için artırılmış gerçeklik kullanır. Futbol oyunları sırasında, yayıncılar AR'yi sahada oyunları örneklemek ve analiz etmek için çizgiler çizmek için kullanır. Mobilya ve ev eşyaları devi IKEA, bir mobilya parçasının alanınıza nasıl görüneceğini ve sığacağını görmenizi sağlayan bir AR uygulaması (IKEA Place olarak adlandırılır) sunar. Askeri savaş pilotları kask siperliklerindeki irtifaları, hızları ve diğer verilerin AR projeksiyonunu görürler, bu da onları görmek için aşağıya bakıp odaklarını boşa harcamalarına gerek olmadığı anlamına gelir. Beyin cerrahları bazen ameliyatlarda onlara yardımcı olmak için 3 boyutlu bir beynin AR projeksiyonunu kullanır. AR, İtalya'daki Pompeii gibi tarihi yerlerde, eski uygarlıkların bugünün kalıntıları üzerindeki görüntülerini yansıtarak geçmişi hayata geçirebilir. Singapur havalimanındaki yer ekibi, kargo konteynerleriyle ilgili bilgileri görmek için AR gözlükleri takarak yükleme sürelerini hızlandırıyor.